fbpx

Dag 3

Självkänsla

Självkänsla-trivs med Dig själv
Självkänsla – Att trivas i ditt eget sällskap

Självkänsla är att du duger precis som du är.

Det går att ha ett bra självförtroende utan att ha en bra självkänsla. Har man däremot en bra självkänsla följer automatiskt ett bra självförtroende, för då är det inte så viktigt om man gör något bra eller inte.

Du är en helt fantastisk person utan att prestera något. Tänk dig en sexmånaders baby: Knubbig, skallig, med två små tänder och som skrattar. Det går ju inte annat än att fullständig älska denna lilla varelse! Babyn har inte producerat något över huvud taget, förutom bajsblöjor, men vi älskar den ändå. Den individen finns fortfarande i oss.

Tycker du om dig själv? Trivs du i ditt eget sällskap?

Att vara nöjd i sitt eget sällskap och känna sig trygg och bekväm med sig själv, är för många en ovanlig tanke. Det kanske rent av känns obekvämt att tänka så – att det skulle vara viktigt? Men om du då tänker en runda till och inser att Du är den personen som du kommer att umgås med varje stund, under hela resten av ditt liv – är det då inte på tiden att du börjar trivas med dig själv?

Jo, så klart är det så, och det är just detta som “Inre Balans” handlar om. När du trivs med Dig – i ditt eget sällskap, då kommer du också att känna dig lugn och trygg i ditt inre.

Hitta hem… till Dig Själv

Hela den här kursen handlar om hur du ska hitta tillbaka hem till Dig själv och kunna leva i din inre balans. Till den där sköna känslan som du känner ibland, när allt känns bra i livet. Eftersom Du är den viktigaste personen i ditt liv så är det relationen med Dig Själv som är den viktigaste puzzelbiten.

Det är därför du har fått lära dig om kärleken till dig själv, om gränssättning och så vidare.

Dina bästa verktyg till att öka din självkänsla:
– Öka din kärlek till dig själv, då behandlar du dig själv bättre.
– Vet om att du alltid gör så gott du kan, mer kan du inte begära.
– Var inte onödigt självkritisk, det är bara ditt ego som vill trycka ner dig.
– Ha tillit till Dig, och acceptera dig själv – precis som du är.

Självmedkänsla eller självkritik?

Alla kan göra fel, slå inte på dig själv när det inte gick som du önskade. Tillåt dig att göra fel – då tillåter du dig att lyckas också.

Kampen mellan självkritik och självmedkänsla kan också ses som kampen mellan ego och hjärta. När du är självkritisk är det ditt ego som styr, när du har självmedkänsla agerar du utifrån ditt hjärta.

När du hamnar i självkritik – förstärk din självkänsla och din kärlek till dig själv genom att upprepa din affirmation.

Läs artikeln om Självmedkänsla, och få en djupare insikt om vad du kan göra för att stärka den.
Artikeln är skriven av Jonna Skog.

Självmedkänsla

Jonna Skog skriver om Självkänsla och självmedkänsla
En artikel av
Jonna Skog

Känner du ibland en längtan efter att bli vän med dig själv? Kanske rent av en längtan efter att bli din allra bästa vän. Någon som du kan lita på i vått och torrt och som alltid finns där för dig när du behöver det?

Någon som du kan luta din axel mot och som tröstar när du behöver, utan att komma med pekpinnar och moralpredikningar?

Visst låter det lockande och det är faktiskt fullt möjligt även om vägen dit kan vara både lång och krokig.

Med det inte sagt att vi inte även behöver omge oss med kärleksfulla och tillåtande människor. Människor som gör att vi växer och blommar.

Att ge sig själv självmedkänsla innebär inte att vi kommer att vilja vara utan andra människor. Tvärtom gör det att relationerna med andra växer. De blir starka på andra grunder än tidigare, samtidigt som vi stärker relationen till oss själva.

Att odla självmedkänsla, stärker också förmågan till empati för andra. Detta utan att ta över andras svårigheter och göra dem till sina egna…

Ladda ner och läs hela artikeln här: