fbpx

Stress – hur du kan hantera den Copy

Det finns olika sorters stress, och det gäller att skilja på positiv stress och på negativ stress. Stress – hur du kan hantera den och lära dig att undvika negativ stress, hjälper dig att behålla din inre balans och välmående.

Stress och hur jag lär mig hantera den
Lär dig hantera stress och få ett mer balanserat liv

Olika sorters stress


Den positiva stressen hjälper oss och får oss ofta att bli mer effektiva. Den negativa stressen tär på oss och får oss ofta i förlängningen att bli fysiskt eller psykiskt sjuka.


Positiv stress behöver du inte vara rädd för men håll såklart lite koll. Även den kan gå över till negativ stress och då måste du göra något åt det.

En fysisk process

Negativ stress kan leda till utbrändhet, eller vidbrändhet som en del kallar det för.

Stress påverkar din hjärna fysiskt
Stress är en fysisk belastning i hjärnan

Att bli utbränd är en fysisk process i din hjärna. Det innebär att stresscentrum ”svämmar över” sina gränser och släcker de delar som finns närmast i hjärnan.

Det som finns närmast är:
Närminnet, koncentrationsförmågan och simultankapaciteten.

Känner du igen dig?

– Är du glömsk?
– Svårt att koncentrera dig en längre stund?
– Har du svårt att hantera mer än en eller två saker samtidigt?

Om du svarar “Ja” på någon av dessa frågor, så är du antagligen påverkad av negativ stress och måste göra något åt det ganska omgående.

Det är bara Du själv som kan avgöra vad som är positiv stress och vad som är negativ stress för just dig.

Stress – hur du kan hantera den

1. Identifiera problemet

Identifiera problemet genom att ta reda på vad som stressar dig. För att du ska kunna hantera stress, och veta hur, behöver du först veta vad det handlar om. Antagligen är det samma tema med olika saker för olika tillfällen.

Är det: För många möten? Träffar du många människor samtidigt? Har du långa telefonlistor att komma ikapp med? Är det mängden mail som rinner in i inboxen?

Eller är det kraven på prestation? Bilkön till jobbet? Att hinna med alla ideella föreningar du är engagerad i?

Handlar det om matlagningen varje dag? Eller vad det nu än är som just du upplever som negativ stress… Identifiera problemet!

Att bara ta en paus och andas

2. Lär dig respektera Dina gränser

Vi är alla olika och uppfattar saker och ting på vårt eget sätt, det gäller att förstå att vi har olika gränser och du måste inse var just Du har dina.

Lär dig var dina gränser finns och inse att det är viktigt att du lyssnar på Dig själv – inte på din kollega eller partner. Jämför inte, ni är inte samma person. Lär dig vad som är negativ stress för just dig och lär dig sedan att handskas med den.

3. Din verktygslåda för stresshantering

  • Vila när du är trött! Vila idag – inte nästa vecka när du har mer tid. Det låter självklart, men är det så i ditt liv?
  • Lär dig säga NEJ – ibland även till roliga saker, om vi inte orkar så måste vi skapa utrymme för vila och återhämtning.
  • Träna på att säga NEJ, det kan vara svårare än du tror. Många av oss svarar Ja med automatik. Tillhör du dem så får du helt enkelt ringa eller gå tillbaka till personen och säga ”tyvärr, nu när jag har hunnit tänka efter så går det inte”. Inte så roligt, men nödvändigt ibland. Det är också ett bra sätt att lära sig att ”tänka efter före” man svarar.
  • Välj bort allt som inte är nödvändigt, det gäller både på jobbet och privat. Du måste inte vara först framme och ta på dig extra arbete.
    Du måste inte ha ett perfekt hem, du måste inte alltid ha gäster eller vilja gå bort.

    Inse att saker kan göras på olika sätt, det måste inte vara på just ditt sätt, låt andra hjälpa till!
    Våga förändra och välj bort det som inte är nödvändigt.
  • Stressad och glömsk? Ja, det hänger ofta ihop. Skriv lappar, sätt telefonen på larm o.s.v. Hitta hjälpmedel så att du slipper bära för mycket i huvudet.
  • Är du stressad? Välj bort allt föreningsarbete som du är involverad i. Det verkar kanske tråkigt eller egoistiskt att göra så, men om du ska välja din hälsa måste du prioritera rätt. Oftast innebär det att vi måste prioritera vårt arbete och sedan välja att vila och återhämta oss på fritiden tills stressperioden är över.

Om det inte räcker…

  • Byt jobb! Är stressen arbetsrelaterad? Har det varit så länge? Kommer det att förändras? Om det är ditt arbete du mår dåligt av, så byt jobb. Var inte rädd för att söka arbete som är enklare eller lugnare, kanske är det vad du behöver få uppleva just nu – hellre det än att bli sjuk.

För långvarigt välmående

  • Lär dig meditera, att meditera är den enklaste och mest effektiva antistress-hjälp du kan få.
  • Var ute i naturen, här hämtar du kraft och styrka. Gå och upplev naturen, njut av den. Var inte duktig och bara motionera – att njuta av naturen är viktigare än att jogga.
  • För att finna balans, ro och stillhet i din kropp; någon form av fysisk aktivitet är bra, som till exempel promenader, yoga eller något annat som känns rätt för just dig.

Framför allt:
Prioritera dig själv och välj bort det som går. Livet handlar inte om alla måsten som ska göras.
Tänk på att livet pågår JUST NU! Njut av livet NU!